Lokáció

Felhasználási feltételek

Tudnivalók a lokalista.hu oldal használatáról

I. VÍZIÓ ÉS MISSZIÓ

A digitális médiapiacon az országos és megyei elérésű, valamint bizonyos fokig a nagyvárosi sajtótermékek dominálnak, a vidéki lakosság jórészt ezekből tájékozódik. Mellettük-mögöttük fájó hiány ugyanakkor, hogy a kis és közepes városok nem, vagy csak korlátozottan rendelkeznek a megfelelő, modern információs csatornákkal. E helyi közösségek életének szervezése jobbára valamelyik közösségi oldalon történik, olykor – a szóban forgó technológiából adódóan – meglehetősen személytelenül.

Célunk, hogy olyan értékes, minőségi, mérsékelt hangvételű és objektív sajtóorgánumot hozzunk létre és bocsássunk a felületen elérhető települések rendelkezésére, mely lehetővé teszi, hogy a helyi közösség aktív tagjai írhassanak a település ügyes-bajos dolgairól és a lokalista.hu (külön szerkesztőség által fenntartott és szűrt) felületén megoszthassák azt, így lehetővé téve, hogy a helyi lakosok ne csak országos és megyei híroldalakról tájékozódhassanak, hanem mélyebb bepillantást nyerhessenek saját településük mindennapjaiba.

II. SZERKESZTŐI JOGOK

Kiadónk kimondottan ösztönzi a felhasználókat arra, hogy a lokalista.hu oldalon tartalmat tegyenek közzé. Mivel azonban a Kiadó fenntartja a jogot, hogy az oldal struktúrája, tartalma és stílusa az általa meghatározott keretek között maradjon, szerkesztőséget működtet, mely egyfajta szűrőként jár el a beküldött anyagok jóváhagyási jogának gyakorlásával.

A szerkesztőség jogai:

- a beküldött/feltöltött felhasználói tartalom formai, tartalmi és stilisztikai ellenőrzése, korrektúrája

- a beküldött/feltöltött felhasználói tartalom közzététele legfeljebb 3 munkanapon belül, ha az nem ellenkezik a szerkesztőségi alapelvekkel (l. lentebb)

- a beküldött/feltöltött felhasználói tartalom további indoklás nélküli elutasítása, ha az nem felel meg az alapelvek közül bármelyik sarkalatos pontnak. Az elutasításról a beküldő/feltöltő emailben értesítést kap

Szerkesztőségi alapelvek

- a lokalista.hu oldala mindenkor az objektív tájékoztatás platformja kíván maradni, így szubjektív tartalmakat (pl. véleménycikkeket, glosszákat, kommentárokat stb.) csak nagyon korlátozottan tesz közzé

- politikai tartalom (politikai reklám, felhívás, vélemény, politikai kampány stb.) semmilyen formában nem tehető közzé az oldalon

- minden olyan tartalom elutasításra kerül, amely bármilyen formában sérti egyes magánszemélyek vagy csoportok nemi, faji és vallási irányultságát, nézeteit

- minden olyan tartalom elutasításra kerül, amely sérti egy magánszemélynek a magánélethez való jogát

- az uszítás, a hangulat- és gyűlöletkeltés mindennemű formája ellen a leghatározottabban fellépünk

- célunk a lehető legszélesebb rétegek felé szólni, ezért a lokalista.hu oldala igyekszik egyenlő távolságot tartani mindenféle szubkultúrától és az ahhoz kapcsolódó nyelvezettől (pl. etnikai szubkultúrák, ifjúsági szubkultúrák, deviáns viselkedés- és megnyilvánulásformák stb.)

- bár a tényközlés az elsődleges feladatunk, az ízléses humort kifejezetten támogatjuk

III. FELHASZNÁLÓI JOGOK

A lokalista.hu műfajilag átmenetet képez egy digitális sajtóorgánum és egy közösségi médiafelület között, így a saját gyártású sajtóanyagok közzétételén túl kifejezetten üdvözli a regisztrált felhasználók általi tartalomgyártást. A tartalom létrehozásának számos típusa lehetséges az oldalon, úgymint:

- szerkesztői jóváhagyással közzétehető tartalom:

o cikk, riport, interjú, beszámoló, tudósítás, olvasói levél stb.

o PR-cikk, sajtóközlemény

- automatikusan jóváhagyott és közzétett tartalom

o események, programok

o apróhirdetés

o üzletlistázás

o bannerhirdetés

o fényképek és videók

o kérdések, témák felvetése, fórumbejegyzések

A felhasználók a saját maguk által közzétett tartalmat nyomon követhetik a regisztrált felhasználók számára biztosított felhasználói fiókban, azokból exportálható riportokat készíthetnek.

Bizonyos tartalomtípusok közzétele csak egy előre meghatározott szolgáltatói díj megfizetése után lehetséges. Ide tartoznak a következők:

- bannerhirdetés

- szponzorált vagy kiemelt apróhirdetés

- szponzorált vagy kiemelt esemény

- szponzorált vagy kiemelt üzletlistázás

- PR-cikk

- Sajtóközlemény

- Ajánlatok, kuponok (itt a szolgáltatói díj megfizetése a kupon felhasználó általi megvásárlásakor, automatikusan felszámítódik, a kereskedőnek nem kell külön fizetnie érte)

IV. HOZZÁSZÓLÁS

A lokalista.hu egy digitális sajtótermék és egy közösségi médiafelület keveréke, ennek folyományaként a hozzászólás/kommentelés is sajátosan, szelektíven értelmezett mozzanat a platformon. Bizonyos tartalomtípusokhoz engedélyezett a hozzászólás, másokhoz nem. Ennek az az oka, hogy a fentebb jelzett szerkesztőségi alapelvek és küldetésünk szellemében szeretnénk távolságot tartani mindennemű szélsőséges megnyilvánulástól, mind formai, mind tartalmi, mind stilisztikai értelemben.

Ennek megfelelően engedélyezett a hozzászólás/kommentelés a közösségi jellegű aloldalakon: Videók, Fényképek, Közösség, Események, Apróhirdetés

Nem engedélyezett a hozzászólás/kommentelés az alábbi aloldalakon: Cikkek, Hírek, Üzlet, Ajánlatok

V. MODERÁLÁS ALAPELVEI

A lokalista.hu szájt azon részein, ahol a hozzászólás/kommentelés engedélyezett, beépített, gépi moderátor működik. A moderáció egyúttal a szerkesztőség eminens feladata is, tehát a felhasználók által közzétett kommentek, bejegyzések, vélemények kettős szűrőn esnek át. A szerkesztőség jogosult indoklás nélkül elutasítani és utólag törölni bármilyen felhasználói megnyilvánulást, ha:

- az technikailag kárt tehet az oldalban, pl. káros fájlokra mutató hivatkozások, floodolás stb.

- az a társadalmi normákkal ellentétes hangnemű, másokat sértő, felkavaró hozzászólás

- az trágár

- az uszító, gyűlölködő tartalmú és hangvételű, mely egy adott személy vagy társadalmi csoport ellen irányul

- az megsérti másoknak a hatályos magyar jogszabályok szerint értelmezett személyiségi jogait

- az törvénysértő cselekedetre buzdít

- az reklámtevékenységnek minősíthető

- annak írója visszatérően megsérti a moderálási alapelveket

- a felhasználó visszamásol korábban már törölt hozzászólást

A szerkesztőség, illetve az oldal üzemeltetője fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben olyan felhasználói magatartással találkozik, mely többszörösen és súlyosan sérti a fent részletezett moderálási alapelveket, az adott felhasználó fiókját végérvényesen törölje az oldalról.

VI. HIRDETÉS KÖZZÉTÉTELE

A lokalista.hu szájton lehetőség van különböző típusú reklámanyagok vagy hirdetések közzétételére. Ezek egy részét csak a szerkesztőség vagy az üzemeltetők publikálhatják a hirdetővel történő előzetes egyeztetést követően, más részük azonban önkiszolgáló elven, a felhasználói fiókon keresztül automatikusan, külön jóváhagyás nélkül tehető közzé az oldalon feltüntetett, bizonyos időközönként változó hirdetési árak megfizetése után.

Az egyes hirdetéstípusok és azok közzétételének körülményei:

1. Banner

Az oldalon 4 bannerhely (zóna) található:

- Top Banner: 728px*90px

- Right Banner: 300px*250px

- Right-bottom Banner: 300px*300px

- Bottom Banner: 728px*90px

Banner beküldhető a felhasználói fiókon és emailen (hirdetes@lokalista.hu) keresztül is, azonban publikálás előtt a szerkesztőség átnézi azt és a hirdetői igényekhez igazodva helyezi el az egyes alszájtjain. Ha a hirdető egyetlen bannert szeretne feltölteni egyetlen alszájtra, a feltöltés a felhasználói fiókon keresztül is kényelmesen és gördülékenyen intézhető.

Ha azonban ettől eltérőek a hirdetői igények (pl. banner/bannerek feltöltése több, előre meghatározott alszájtra és/vagy a standard, előre definiált időtartamtól eltérő periódusra), kérjük, hogy ezt külön emailben jelezze. Szükség esetén telefonos egyeztetésre is sor kerülhet. Bár az esetek többségében csak a hirdetési ár előzetes megfizetésével kerülhet ki egy vagy több banner az oldalra, egyes esetekben (különösen, ha a hirdető és a lokalista.hu között hosszabb távú megegyezés születik reklámozásról) ettől eltérő ütemezésű fizetési konstrukciók is kialakíthatók.

2. Üzletlistázás

A lokalista.hu oldalán található cégregiszter nagyobb részét az oldal szerkesztői töltik fel és kezelik, de az üzletek tulajdonosainak lehetőségük van egyrészt helyesbítést kérni a szerkesztőségtől, ha a valóságnak nem megfelelő információt találnak saját üzletük esetében, másrészt a regisztrált felhasználók maguk is tölthetnek fel üzleteket a szükséges adatok megadásával.

Az üzletlistázás alapesetben ingyenes, lehetőség van azonban ún. szponzorált vagy kiemelt listázást is létrehozni az oldalon megadott hirdetési árak megfizetése mellett.

A szponzorált és kiemelt hirdetések esetén az üzlet egyrészt előrébb sorolódik a cégregiszterben és színes hátteret kap (kiemelés), másrészt több funkció válik általuk elérhetővé (pl. megjelenés a hírlevelekben, hirdetés a lokalista.hu Facebook oldalain, termékkatalógus feltöltésének lehetősége stb.).

A szponzorált és kiemelt megjelenés nincs szerkesztői jóváhagyáshoz kötve, az a megadott hirdetési ár megfizetése után azonnal megjelenik az oldalon.

3. Apróhirdetés

A lokalista.hu szájton lehetőség van szöveges, képekkel illusztrált, kategóriákba rendezett apróhirdetések közzétételére. Az apróhirdetés alapesetben ingyenes, de a jobb láthatóság és nagyobb elérés érdekében célszerű valamelyik kiemelt, fizetős hirdetési módot választani.

Ez a hirdetéstípus sincs szerkesztői jóváhagyáshoz kötve, a választott hirdetési módhoz kapcsolódó ár megfizetése után azonnal, automatikusan publikálódik.

4. Események

Az Események aloldal hasonlóan működik a legkedveltebb közösségi oldal megfelelő funkciójával. A felhasználók eseményeket hozhatnak létre, megadhatják a helyszín, időpont és számos egyéb fontos információ mellett a jegyinformációkat is (beleértve a jegyirodák kapcsolódó linkjeit), meghívhatnak rá embereket, illetve más felhasználók jelezhetik részvételi szándékukat.

Az esemény közzététele alapesetben ingyenes, de a jobb láthatóság és nagyobb elérés érdekében célszerű valamelyik kiemelt, fizetős hirdetési módot választani.

Ez a hirdetéstípus úgyszintén nincs szerkesztői jóváhagyáshoz kötve, a választott hirdetési módhoz kapcsolódó ár megfizetése után azonnal, automatikusan publikálódik.

5. PR-cikk, sajtóközlemény

Önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozásoknak, alapítványoknak stb. lehetősége van PR-cikkek vagy sajtóközlemények megjelentetésére. Az emailben (a hirdetes@lokalista.hu címre) megküldött cikket vagy közleményt a szerkesztőség előzetesen elolvassa, és a kiadó fenntartja a jogot arra, hogy szükség esetén – az eredeti tartalom/üzenet megtartása mellett – bizonyos változtatásokat elvégezzen rajta, és úgy közölje le azt (változtatás esetén a módosított anyagot visszaküldjük a hirdetőnek jóváhagyásra).

Az oldalon feltüntetett árak az egy alszájton történő megjelentetésre vonatkoznak, így ha a hirdető több alszájton is szeretné publikáltatni azt, vagy további, speciális igényei lépnek fel, külön megegyezésre van szükség (emailben vagy telefonon), melynek során egyedi ár lesz kiajánlva.

6. Ajánlatok

A lokalista.hu az üzlettulajdonosok részére ún. kuponos piacteret bocsát rendelkezésre, amelyen ajánlatok, egyedi akciók és kuponok oszthatók meg. Az ajánlatok/kuponok közzététele ingyenesen, a felhasználói fiókon keresztül történik.

Hogyan lehet benyújtani egy ajánlatot?

1. A hirdető létrehoz egy ajánlatot, megadva a kért információkat (különösen: ár és az értékesíteni kívánt kuponok mennyisége).

2. Hirdető meghatározza a jutaléki rátát, ami minden kuponeladásból lejön. A ráta egy előre meghatározott listából válaszható ki.

3. Hirdető benyújtja az ajánlatot és várja az emailes visszajelzést/jóváhagyást a szerkesztőségtől.

4. Amint a beküldés jóváhagyásra kerül, az ajánlat megjelenik az oldalon, amiről a hirdető azonnal értesítést kap.

Kupon vásárlásakor a felhasználó kifizet egy töredékösszeget a hirdető által az ajánlat létrehozásakor megadott megbízói jutalék alapján. Ez az összeg a közvetítőnél marad mint közzétevői/kiadói jutalék. A hirdető a kiadói jutalékkal csökkentett összeget közvetlenül a felhasználótól kapja meg az üzletben az ajánlat beváltásakor.

Hogyan kalkulálódik a kiadói jutalék?

Példa:

Hirdető közzétesz egy 10.000 Ft értékű vacsorakupont kedvezményes, 5.000 Ft-os áron, és a közvetítőnek 10% jutalákot fizet minden értékesített kupon után. Ezeket az összegeket figyelembe véve a hirdető bevétele a következőképpen alakul:

A termék/szolgáltatás eredeti ára: 10.000 Ft

Leértékelt ár/Utalvány ára: 5.000 Ft

Hirdető által megállapított jutaléki ráta: 10% (kiadói jutalék: az 5.000 Ft 10%-a = 500 Ft)

⇒ Felhasználó által fizetett összeg online vásárolt utalványért: 500 Ft utalványonként (megbízói jutalék)

⇒ Fizetett összeg az üzletben: 5.000 Ft - 500 Ft = 4.500 Ft (kereskedő részesedése)

Az utalvány beváltása a következőképpen történik:

1. Lépjen a http://www.lokalista.io/utalvany/ oldalra és igazolja az utalvány hitelességét az utalványkód megadásával.

2. Ha az utalvány hiteles és nem lett még beváltva, válassza a Beváltás opciót

3. Kérje el az utalványon megadott összeget a vásárlótól és értékesítse a terméket/szolgáltatást.


VII. FIZETÉS

A VI. pontban ("Hirdetések közzététele") részletezett hirdetési lehetőségek és szponzorált tartalomként való megjelenés ellenértékét 3 módon lehet kiegyenlíteni:

  • Offline fizetéssel (ide tartozik a készpénzben való fizetés és a csekkes fizetés)
  • Online fizetéssel, mely 2 rendszeren keresztül történhet:

1. PayPal: ezt azoknak ajánljuk, akik rendelkeznek saját PayPal fiókkal. További információk (angol nyelven) az alábbi webcímen érhetők el: https://www.paypal.com/hu/webapps/mpp/home 

2. Borgun: A Borgun a világ összes jelentős kártyatársaságában tagsággal rendelkező pénzintézet, amely POS-os és online bankkártya-elfogadást szolgáltat egyéb piacok mellett hazánkban is. A Borgun független a magyar bankoktól: bármelyik banknál vezetett számláról el tudja számolni kereskedőknek/webáruházaknak utalandó összeget.

Az oldalunkról indított vásárlási folyamat során a fizetéshez érve átirányítjuk a Borgun biztonságos oldalára, melyet magyar nyelven fog tudni használni. A kifizetni kívánt szolgáltatás nevét és a fizetendő összeget az oldalunkon Ön által adatokból veszi át a rendszer, melyet itt is ellenőrizhet. Meg kell adnia a kártyán szereplő nevet, a kártya számát és érvényességét, valamint a hitelesítő CVV kódját. A honlapon grafikonokkal segítik, hogy a kért adatokat hol találja a kártyán.

Az adatok bevitele után az érvényesítő gombra kattintva pár másodpercen belül meg is történik a tranzakció, melynek sikerességéről Önt is tájékoztatják a képernyőn.

A Borgun magyarországi fiókja jelenleg 4 féle kártyát tud elfogadni. Fizetésre alkalmas bankkártyák a Borgun rendszerében a Visa, Visa Electron, MasterCard és a MasterCard Maestro.

Type caption for image (optional)A lokalista.hu kizárólag a megrendeléssel kapcsolatos információkat kapja meg a vásárlótól, a Borgun pedig kizárólag a fizetési tranzakcióhoz szükséges kártyaadatokat. A fizetőoldal adattartalmáról a lokalista.hu nem értesül, azokat csak a Borgun érheti el. A tranzakció eredményéről a fizetést követően a lokalista.hu oldala tájékoztatja.

A fizetés megtörténtét követően a számlát a Billingo rendszerét használva állítjuk ki és emailben küldjük el Önnek. További információk a Billingoról: https://www.billingo.hu/

Amennyiben valami hiba merülne fel a fizetés során (pl. nem teljesül a tranzakció, nem töltődik be a fizetési oldal stb.), kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot az info@lokalista.hu címen vagy az alábbi telefonszámon: 06 70 242 3323.

Ha a már kifizetett szolgáltatás (hirdetés vagy szponzorált tartalom megjelentetése) bizonyíthatóan nem az Ön által megadott feltételek szerint jelenik meg oldalunkon (pl. a hirdetés a beállított kezdeti és végdátumától eltérően jelenik meg, a megjeleníteni kívánt tartalom nem a megfelelő minőségben és/vagy tartalommal jelenik meg stb.), esetleg véletlenül kétszer vagy többször fizeti ki ugyanannak a megvásárolni kívánt szolgáltatásnak az árát, úgy kérheti a szolgáltatásra kifizetett összeg visszafizetését. Ilyen esetben vegye fel velünk a kapcsolatot a fentebb megadott elérhetőségeink egyikén. 

VIII. EGYÉB MEGJEGYZÉSEK

A lokalista.hu organikusan fejlődő szájt, melyen időről időre új és újabb alszájtok (portálok) jelennek meg városokat és kisebb régiókat reprezentálva (a portálok aldomainekre kerülnek, pl. Túrkeve város alszájtja: turkeve.lokalista.hu). Ezen portálok alapvetően nincsenek kapcsolatban egymással, azaz önállóan, más portáloktól függetlenül működnek, ugyanakkor lehetnek átfedések is közöttük, pl. tipikusan akkor, ha bizonyos cikkek vagy egyéb tartalmak több portálon is megjelennek egyszerre.

A kiadó folyamatosan várja azok jelentkezését, akik a Lokalista állandó szerzői szeretnének lenni és szívesen tudósítanák városuk közönségét a település aktuális ügyeiről. A jelentkezéseket a szerzo@lokalista.hu email címre várjuk.

Az oldal működésével, a megjelenített tartalommal kapcsolatos észrevételeiket, megjegyzéseiket, ajánlásaikat mindig örömmel fogadjuk, és igyekszünk az abban foglaltaknak a lehetőségeinkhez mérten megfelelni. Észrevételeiket az info@lokalista.hu email címre küldhetik.